,,Kubusie” po wysłuchaniu pogadanki na temat dlaczego należy zjadać drugie śniadanie, zabrały się do jego przygotowania. Przedszkolaki wykonywały smakołyki – bałwany ( na słodko i słono) z białego sera. Dzieciaki samodzielnie robiły twarożki na drugi śniadanie – rozdrabniały ser ręcznie i przy pomocy blendera ( tu z pomocą osoby dorosłej – zasady bezpieczeństwa), dodawały przyprawy, próbowały i doprawiały do smaku. Kiedy uzyskały zadowalający rezultat, ulepiły z twarożków dwa bałwanki i ozdobiły je odpowiednimi smakowo dodatkami. Teraz pozostało tylko wybrać pieczywo ( oprócz bagietki było pieczywo razowe, oraz ryżowe), ulubiony twarożek i dodatki. I już można się było zajadać własnoręcznie przygotowanymi smakołykami. Bałwanki ,,topiły się” bardzo szybko i znikały w dziecięcych brzuszkach. Okazało się , że taka forma podania białego sera bardzo im odpowiada. Drugie śniadanie zostało zjedzone przez dzieci ze smakiem.