Zmiany w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży

W dniu 26 sierpnia 2015 r. zostało podpisane Rozporządzenie w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Nowe przepisy mają na celu utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży. Nie należy pomijać tu jednak roli rodziców i opiekunów, od których to w zdecydowanej większości zależą preferencje żywieniowe dzieci. Wprowadzane regulacje w znacznym stopniu ograniczyły spożywanie, przez dzieci w przedszkolach, szkołach i placówkach opiekuńczo-wychowawczych, żywności szkodliwej dla zdrowia. Przede wszystkim chodzi o wyeliminowanie z jadłospisu nadmiernie słonych i słodzonych pokarmów, które stanowią główną przyczynę nadwagi i otyłości wśród najmłodszej części społeczeństwa. Jak podaje portal zdrowyprzedszkolak.pl : „W Polsce z roku na rok przy bywa dzieci z nadwagą i otyłością. Polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w całej Europie! Z najnowszych badań Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) wynika, że już 22,3 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub otyłość. Polskie 11-latki są grubsze niż ich rówieśnicy w Europie i USA. Ponadto z raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą.” Są to z pewnością niepokojące dane i z bez wątpienia wprowadzone przepisy oprócz profilaktyki, mają też funkcję edukacyjną. Stanowią normę wskazującą zdrowe i bezpieczne odżywianie. W jadłospisie przedszkolnym od czasu wejścia w życie rozporządzenia można znaleźć znacznie więcej warzyw, owoców, ryb, niesłodzonych produktów mlecznych oraz produktów z pełnego ziarna zbóż. Znacznie zmniejszono zawartość cukru, soli, a także tłuszczu w potrawach. Natomiast personel zajmujący się żywieniem dzieci podniósł swoją świadomość dotyczącą prawidłowej diety dziecka podczas szkoleń związanych z nowymi wytycznymi. Jednocześnie z tymi zmianami odnotować należy modyfikację jakiej dokonał Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie Żywienia. Obecnie nosi ona nazwę – Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Podkreślona została tu rola aktywności fizycznej, jako bardzo ważny element codziennej profilaktyki zdrowotnej.
Opracowanie: mgr Diana Jastrząb

Teksty źródłowe:
Dz.U. z 2015 r poz. 1256
www.izz.waw.pl
www. zdrowyprzedszkolak.pl

Dodaj komentarz

Powrót na górę strony

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony, zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji

Skip to content