Grupa Biedronki przygotowała zdrowe kanapki. Na początku dzieci przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu miejsca pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność oraz dbałość o higienę. Samodzielnie wykonane kanapki z dużą ilością warzyw smakowały nawet niektórym niejadkom. Świadczyły o tym zadowolone bużki i zjedzenie kanapek do ostatniego okruszka. Głównym celem zajęcia było poznanie kolejności działań przygotowania kanapki, kształcenie nawyków odpowiedniego odżywiania, rozwijanie kreatywności i doskonalenie samodzielności oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.