„Żabki” realizują projekt edukacyjny „Owoce i jarzyny to zdrowe witaminy”

DSCN5690Realizacja projektu trwała od l4 do 25 października. Głównym jego celem było tworzenie warunków wielozmysłowego poznania owoców i warzyw jako źródła witamin niezbędnych dla zdrowia. Do współpracy zaprosiliśmy nauczycielkę języka angielskiego, logopedę oraz rodziców. Na początku stworzyliśmy siatkę wiedzy dzieci, jaką posiadają na temat owoców i warzyw oraz siatkę pytań, na które chcieliśmy uzyskać odpowiedź w trakcie trwania projektu. W pierwszej fazie realizacji projektu edukacyjnego rozbudzałyśmy ciekawość dzieci światem przyrody. Podejmowałyśmy działania mające na celu zainteresowanie dzieci tematem. W kolejnej fazie projektu, mającej na celu budowanie wspólnych doświadczeń, dzieci gromadziły literaturę związaną z tematyką projektu, poszukiwały wiadomości z pomocą środków multimedialnych. Prowadziły aktywność badawczą uczestnicząc w zajęciach terenowych – wycieczka do ogródków działkowych, sklepu owocowo – warzywnego, wyjście na pasaż handlowy – oglądanie straganów z owocami i warzywami. Wizyta w przedszkolnej kuchni oraz rozmowa z panią kucharką i intendentką wzbogaciły wiedzę dzieci na temat owoców i warzyw, sposobów ich przechowywania i przetwarzania. Posiłki dla dzieci w naszym przedszkolu są urozmaicone, zawierają dużo nabiału, owoców i warzyw. Dowodem tego jest wspólne przygotowanie wraz z panią intendentką jadłospisu na tydzień. Dzieci dowiedziały się także czym jest „Piramida zdrowia i aktywności fizycznej” i co oznaczają poszczególne jej poziomy dla zdrowia. Szczególną uwagę poświęcono na rozróżnianie produktów zdrowych i niezdrowych. Kolejnym krokiem w pogłębianiu wiedzy była praca z literaturą (opowiadania, wiersze, piosenki), oglądanie filmów edukacyjnych i prezentacji multimedialnych, udział w zabawach dydaktycznych, tematycznych, muzycznych, ruchowych, badawczych oraz parateatralnych. W naszej sali dzięki pomocy rodziców powstał „Kącik owocowo – warzywny”, który każdego dnia systematycznie bogaciliśmy. Na zajęciach „Kuchcikowo” – „Żabki” z warzyw i owoców samodzielnie przygotowały: owocowe szaszłyki i warzywne kolorowe kanapki. Bawiliśmy się owocami i warzywami, jednocześnie zdobywając nowe wiadomości: segregowaliśmy, przeliczaliśmy, tworzyliśmy zbiory. Wykorzystując wagę szalkową porównywaliśmy wagę różnych owoców i warzyw. Były również zabawy polisensoryczne. „Jak to pachnie i smakuje”, poznaliśmy etapy powstania jabłka – układając historyjkę obrazkową „Od pestki do jabłka”. Zaglądaliśmy do środka owoców, aby poznać jak są zbudowane. Dzieci inspirowane tematyką projektu wykonały również prace plastyczne „Słoiki pełne witamin” „Owoce i warzywa na wesoło”, prace przestrzenne „Eko jabłka” oraz tworzyły graficzny, zdrowy jadłospis „Chciałbym zjeść”. W celu podsumowania i utrwalenia wiadomości przeprowadzono quiz „Znamy owoce i warzywa”. Etapem końcowym było zorganizowanie wystawy prac wykonanych przez dzieci i rodziców – „Owocowo – warzywne ludziki”. Inwencja i wyobraźnia twórców była nieograniczona, prace były niezwykle atrakcyjne pod względem pomysłu, estetyki wykonania oraz kreatywności twórców.Za udział w tym przedsięwzięciu i wykonanie ciekawych prac dzieci i rodzice otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody niespodzianki.

Dodaj komentarz

Powrót na górę strony

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony, zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji

Skip to content