Dzieci z najmłodszej grupy miały okazję wzbogacić swoje wiadomości przyrodnicze o warzywach i utrwalić wiadomości o owocach. Różne formy zajęć edukacyjnych takie jak : teatrzyk z użyciem kukiełek jarzynowych , inscenizacja z wykorzystaniem sylwet i pacynki krasnala były okazją do poszerzania wiadomości przyrodniczych Kubusiów, oraz zachętą do prowadzenia dialogów przez dzieci. Maluszki oglądały książeczki rozpoznając warzywa i owoce, układały owocowe puzzle, grały w ,, Warzywne domino” i ,, Warzywa do pary” utrwalając nazwy popularnych jarzyn i owoców, doskonaląc spostrzegawczość wzrokową. W czasie takich działań uczyły się również respektowania zasad i spokojnego czekania na swoją kolej. Nowo nabytą wiedzę dzieciaki utrwalały w zabawach ruchowych, muzycznych, plastycznych czy matematycznych. Podczas różnorodnej aktywności Kubusie poznawały warzywa w sposób wielozmysłowy : oglądały, dotykały , oraz poznawały zapach i smak różnych warzyw. Przedszkolaki, które zjadły jakieś warzywo, lub chociaż podjęły próby poznawania nowych smaków otrzymały medal ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA, który z dumą prezentowały swoim rówieśnikom. Wkrótce pewnie następne dzieci zechcą poznawać nowe smaki, znając walory zdrowotne owoców i warzyw.